-

Ikääntyminen voimavarana

VTKL blogi: onni on vanheta kuva

Oletko tullut ajatelleeksi, että jokainen meistä on alkanut itse asiassa ikääntyä jo syntymähetkellä? Ikääntymistä ei kannata pelätä, sillä itse kukin kasvaa vanhaksi omalla tavallaan.

Mutta varautua kannattaa.

Vanhuuteen voi varautua monella eri tavalla. Omaa talouttaan ja sen kantokykyä kannattaa vaikka pohtia viitebudjetin avulla jo hyvissä ajoin ennen eläkkeelle jäämistä ja mahdollisuuksien mukaan säästää eläkepäivien varalle.

Miten haluan asua tulevaisuudessa? Onko nykyinen asuntoni sopiva? Millainen asuinympäristö on minulle tärkeä? Remonttien yhteydessä tai uuteen asuntoon muuttamista suunniteltaessa kannattaa tarkistaa vähintään asunnon esteettömyys.

Varautumiseen liittyy myös tärkeitä asiakirjoja kuten edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto. Niiden avulla varmistat, että asiat järjestyvät haluamallasi tavalla. Edunvalvontavaltuutuksella päätät itse, kuka mahdollisesti hoitaa asioita puolestasi. Hoitotahtoon voit linjata ajatuksesi elämän loppuvaiheen hoidosta ja hoivatoiveesi.

Hyvinvointi on monen asian summa. On tärkeää huolehtia hyvinvoinnin eri puolista läpi elämän. Hyvinvointihaasteet voivat olla yksilöllisiä, mutta omaa tilannetta on hyvä tarkastella esimerkiksi liikunnan ja ravitsemuksen suhteen.

Mielekäs elämä on hyvää oloa omassa arjessa. Pohdi asioita, joista pidät ja joita teet mielelläsi. Lähde rakentamaan niiden pohjalta omannäköistä tulevaisuutta. Elämän mielekkyys voi löytyä hyvinkin pienistä asioista.

Onni on vanheta

Vanhustyön keskusliiton tämän vuoden teemana on ’Onni on vanheta – Lyckan kommer med åldern.’ Teeman kautta haluamme tuoda esille, että vanheneminen ja pitkäikäisyys tulee nähdä yhteiskunnan suurena saavutuksena ja onnistumisena sekä voimavarana. Ikäihmiset ovat kansakuntamme rikkaus ja heillä on paljon annettavaa nuoremmille sukupolville.

Uutisointi maamme vanhustenhuollon tilasta on kaventanut yleistä mielikuvaa vanhuudesta kovin yksipuoliseksi ja negatiiviseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosassa palvelutaloja ja hoivakoteja tehdään ansiokasta työtä ja asukkaat voivat vanheta arvokkaasti ja turvallisesti. Hyvän vanhuuden turvaamiseksi on paljon tehtävissä ja nyt on aika kääntää keskustelu myönteisempään suuntaan. Tarvitaan hyvän iän tekijöitä!

Hyvä Ikä -messuilla pääset kuulemaan ja kokemaan erilaisia ratkaisuja hyvään ikääntymiseen: miten voimme omaehtoisesti varautua vanhuuteen ja minkälaisia tekijöitä hyvään ikään on olemassa.

Vanhustyön keskusliitto on Hyvä Ikä -messujen pääyhteistyökumppani

Vanhustyön keskusliitto on Expomarkin Hyvä Ikä -messujen pääyhteistyökumppani. Olemme järjestäneet messuja yhteisvoimin jo vuodesta 1994 alkaen ja näiden vuosien aikana olemme oppineet tuntemaan messuvieraiden tarpeet ja odotukset.

Tervetuloa innostumaan hyvästä iästä!

Anni Lausvaara-VTKL

Anni Lausvaara
toiminnanjohtaja, Vanhustyön keskusliitto

Hyvä Ikä -messut 22.-23.4.2021 Helsigin Messukeskuksessa

Tutustu messujen ohjelmaan

Messujen info ja sisäänpääsy

Oletko sinä varautunut vanhuuteen?