-

Ikääntyminen meillä ja maailmalla

 

Maailma muuuttuu, ja niin muuttuu ikärakennekin kaikkialla. Suomi kuuluu nopeimmin ikääntyvien maiden kärkikolmikkoon. Onko tämä meille eduksi vai haitaksi? Kärkipaikkoja usein tavoitellaan, tämänkin pitäisi olla ilon ja kilvoituksen paikka. Ban Ki Moon, YKn aiempi pääsihteeri ilmaisi asian näin: Maailman ikääntyminen on ihmiskunnan suuri voitto. Suomen lehdistö pukee saman asian toisiin vermeisiin, käyttäen meistä vanhoista sanoja kestävyysvaje, taakka tai pommi, jopa tsunami. Missä on totuus, tai edes asennetasapaino?

Meillä joskus haikaillaan muiden kulttuurien puoleen. Tuolla jossain todella kunnioitetaan vanhoja ihmisiä, toisin kuin meillä. Todellakin, ne meidän vähäisistä maahanmuuttajista, jotka ovat päässeet työhön vanhuspalveluihin, suhtautuvat vanhoihin ihmisiin lämpimästi, suorastaan hellästi. Ja monet heistä matkustavat kiireesti lähtömaihinsa, kun vanha isä tai äiti on sairaana. Hienoa ja esimerkillistä!

Toimitin yhteen kansainväliseen lehteen erikoisnumeron vanhoista ihmisistä. Sain siihen artikkeleita ympäri maailmaa. Intialainen tutkijaystäväni Ritu Priya analysoi suunnattoman maansa tilannetta. Eräs radikaali feministiryhmä vaatii lainsäädäntöä, jossa eläkeikä asetetaan naisille 50 vuoteen, koska he ovat lopen kuluneita jo tuossa iässä. Toisaalta Intiassa vanhoilla naisilla on perheen sisällä vankka ote varsinkin perheeseen naituihin nuoriin naisiin; mitään ei voi tehdä ilman anopin lupaa.

Mosambikissa HelpAge Internationalilla on toimintaa, jolla tuetaan isovanhempia. HivAIDS on hävittänyt keski-ikäisten sukupolvea ja heittänyt lapsenlapset mummojen huomaan. Köyhissä oloissa kun eletään, ruoka on kasvatettava itse. HelpAgen jakamat siemenet nostattavat hedelmällisestä maasta maissia, hirssiä, kassavaa ja papaijoita ruoaksi. Tämä ”skipped generation”, väliin jätetty sukupolvi -ilmiö on valitettavan tuttu moniaalta. Kirgistanista lähdetään maataloustöihin. Moldovasta työikäisten liike kulkee Ukrainaan tai Romaniaan. Latvia oli parikymmentä vuotta sitten lastensuojelullisessa pulmatilanteessa. Lapset jäivät, tai oli pakko jättää toimeentulon takia isovanhemmille, väliin huonoihin oloihin.

Latinalainen Amerikka kunnostautuu vanhojen ihmisten oikeuksien puolustajana. Tuolla mantereella on ikioma, kaikkien hallitusten virallisesti hyväksymä Vanhojen ihmisten oikeuksien sopimus. Tämä onkin kuuma kansainvälinen kysymys. Meidän Euroopan Unionimme on sitä mieltä, että sopimusta ei tarvita, joten YKn foorumeilla me EU-maat pidättäydymme äänestämästä. Onneksi Euroopan kansalaisjärjestöjä ei sido hallitusten kanta. Oma järjestöni HelpAge International ajaa voimakkaasti sopimusta.

Japanista, maailman vanhimman ikärakenteen maasta aina puhuttiin mainiten siellä vallitsevan todellisen vanhempien kunnioituksen. Kun siellä traditioon kuului, että vanhimman pojan vaimo hoitaa perheen vanhukset, mahtaako tämä vaikuttaa siihen, että avioliittoja solmitaan vähän ja lapsia syntyy vieläkin vähemmän.

Libanonilainen ystäväni Arja Rouba kirjoitti vuonna 2014, miten maailman kriiseissä ja konflikteissa vanhat ihmiset jäävät jalkoihin.  Vanhoja, heidän tarpeitaan tai voimavarojaan ei oteta huomioon, olipa kyse Bangladeshin suurista Rohingya-kansan leireistä tai Syyrian pakolaisista. Covid -19, koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen pandemia on nostanut vanhat esille, nyt suojelun kohteina kriisin keskellä. Tämä on tuonut uusia ilmiöitä, kuten vanhojen eristäytyneisyyden ja yksinäisyyden. Hetkeksi virheelliset puheet ”taakasta” ovat kuitenkin vaihtuneet – saa nähdä miten pitkäksi aikaa.

Entä Kiina? Kävimme muutama vuosi sitten tapaamassa China National Committee on Ageing (Kiinan Kansallinen Ikääntymiskomitea) viraston johtoa. Professori Zhu, isäntämme, esitteli uutta maan strategiaa. Vanhuksia on pian neljännesmiljardi. Siksi strategiassa paneudutaan eläkkeisiin, asumiseen ja palveluihin. Tärkein osuus on kuitenkin sen neljäs osio. Kiinan hallitus on päättänyt antaa kaikille vanhuksille elämän tarkoituksen!

Siinäpä se! Me kaikki vanhat ihmiset haluamme olla tarpeellisia, jokainen omalla tavallaan. Emme vain yksinäisyyteen tuomittuina suojelun takia, vaan osana koko yhteiskuntaa.

Vappu Taipale Hyvä Ikä -messuilla 2020

Vappu Taipale
Lääkäri, LKT ja lasten- ja nuorisopsykiatrian dosentti
Kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja
HelpAge Internationalin hallituksen jäsen

———

Vappu Taipaleen keynote
”Ikääntyminen meillä ja maailmalla”
Hyvä Ikä -messuilla to 22.4.2021 klo 12-13

———

Tutustu messujen ohjelmaan

Tilaa Hyvä Ikä -tapahtumakirje sähköpostiisi

Alan ammattilaisille maksuton sisäänpääsy rekisteröitymällä tästä