Siirry sisältöön
Blogi Ketä kiinnostaa ikääntyminen, teknologia ja kehittäminen?  
Artikkeli

Ketä kiinnostaa ikääntyminen, teknologia ja kehittäminen?

Julkaistu

23.9.2024

Ikääntyville ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille on tarjolla paljon hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaa, edistävää ja arkea helpottavaa teknologiaa. Ketä asian pitäisi kiinnostaa, jotta teknologiasta tulisi luonnollinen osa vaikuttavia palveluita ja teknologian käyttöönotto- ja kehittämisprosessit toimisivat saumattomasti? Ja mistä löytää sujuvasti tietoa saatavilla olevista teknologioista? 

Vuoropuhelulla yhteiseen tavoitteeseen   

Onnistunut teknologian käyttöönotto alkaa jo ennen sen hankintaa ja jatkuu pitkälle sen jälkeen, kun teknologia konkreettisesti tuodaan osaksi palvelua ja ammattilaisen työvälineeksi. Keskeisessä roolissa teknologian hyötyjen aikaansaamisessa ovat eri toimijoiden väliset vuorovaikutuksen kanavat sekä vuorovaikutuksen mahdollistama oppiminen eri toimijoiden välillä. Näitä toimijoita ovat ikääntyvät kuluttajat ja asiakkaat, ammattilaiset, esihenkilöt, teknologian tuottajat ja muut vuoropuhelun mahdollistajat.   

Teknologia mahdollistaa hyvän arjen sujuvuuden   

Työyksiköissä on tärkeää mahdollistaa pohdinta siitä, millaisia hyötyjä ja toisaalta kuormittavia tekijöitä uuden teknologian käyttöönotto tuo mukanaan ja millä tavalla työn tekemisen tapoja on tarpeen kehittää, jotta uusi teknologia asettuu sujuvasti niiden osaksi. Teknologian omaksuminen on pitkäaikainen prosessi, jossa jatkuva tuki ja mahdollisuus mukauttaa teknologiaa muuttuviin tarpeisiin ovat tärkeitä. Näin teknologia voi ajan myötä vakiintua osaksi organisaatioiden toimintaa ja ihmisten arkea. Keskeisintä on muistaa asiakkaan näkökulma eli tarkoituksenmukaisen ja oikea-aikaisen palvelun saaminen – sen, millä teknologialla tähän tavoitteeseen päästään, ei kuuluisi olla itseisarvo.   

Entä sitten se kiinnostus? 

Jokainen meistä ikääntyy. Jokainen meistä myös käyttää luontevasti erilaisia teknologioita osana arkeaan erilaisissa ympäristöissä. Kun keskustellaan ikääntyville kehitettävästä teknologiasta, on syytä huomioida kaikki se teknologia ja yksilöllinen osaaminen, mitä ikääntyvillä aina kulloisessakin tilanteessa jo on. Teknologian kehittämisessä ja käyttöönotossa lähtökohtana tuleekin olla inhimillisyys, arvokkuus ja ikääntyneiden autonomia. Ikääntyvillä teknologian käyttäjillä ja myös ammattilaisilla, tulisi olla aito mahdollisuus saada oikeaa tietoa teknologiasta ja sen tuomista mahdollisuuksista osana palveluja. Käyttöönottoprosessissa tulee yksilöllisesti huomioida myös ikääntyvän lähipiirin osallisuus. Ikääntyminen, teknologia ja kehittäminen yhdistävät meitä kaikkia. 

Mistä apua teknologiatiedon löytämiseen?   

Kun vuorovaikutusta ja oppimista kaikkien toimijoiden välillä on riittävästi, ammattilaisten ja ikääntyvien näkemykset ja kokemukset voidaan ottaa huomioon organisaation teknologian käyttöönottoprosessien kehittämisessä, mutta myös itse teknologisten ratkaisujen ja käyttökokemuksen jatkojalostamisessa. Keinoja eri toimijoiden väliseen vuoropuheluun ja tiedon lisäämiseen voidaan löytää onnistuneista hankkeista ja uudesta hyvinvointi- ja terveysteknologiahakemisto Wenlasta. Tule kuulemaan puheenvuoromme ja keskustelemaan Wenlan mahdollisuuksista ja muista keinoista osastolle.

Blogitekstin kirjoittajat, TÄPS- ja IKI-hankkeiden edustajat keskustelevat mielellään aiheesta lisää Hyvä Ikä -tapahtumassa Learning cafe: Miten kehitän, otan käyttöön ja löydän teknologiaa -tilaisuudessa ke 2.10. klo 15:30-16:10 ja to 3.10. klo 12-12:40 sekä sen jälkeenkin. Jyräkoski, Paukkunen ja Kaukkila pitävät tapahtumassa puheenvuoron ikääntymisestä ja teknologiasta 2.10. klo 12-12:30 sekä to 3.10. 15:30-16. Tervetuloa keskustelemaan!

Kirjoittajat: 
Taina Jyräkoski, SAMK 
Sinikka Paukkunen, Diak 
Louna Hakkarainen, Diak 
Eveliina Kaukkila, Tampereen yliopisto 
Niina Holappa, Prizztech Oy 
 
Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Prizztechin yhteishanke Teknologian älykkäällä käyttöönotolla uusia palveluinnovaatioita sotealalle – TÄPS edistää sote-organisaatioiden edellytyksiä teknologian käyttöönottoon ja sen edellyttämiin toiminnan muutoksiin. Hankkeessa kehitetään ja jalkautetaan myös hyvinvointi- ja terveysteknologiahakemisto Wenlaa (https://wenla.fi/ ). Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -rahoituksella. 
 
Porin kaupungin ja EAKR:n rahoittamassa kolmen korkeakoulun (SAMK, Tuni, Diak) yhteisessä Ikääntymisestä innovaatioiksi-IKI-hankkeessa (https://www.satakuntatestbed.fi/satakunta-testbed/) selvitetään digitalisaation hyödyntämisen mahdollisuuksia ikääntyvien hyvinvoinnin edistämiseksi. Hankkeen päätuloksena kehitetään GeroTestbed, testaus- ja kehitysympäristö, joka on erikoistunut edistämään ikäihmisten toimintakykyä mahdollistaen laite- ja sovellustestauksen.

Taina Jyräköski

Fysioterapeutti YAMK, Projektipäällikkö, sivutoiminen tuntiopettaja, SAMK

Sinikka Paukkunen

Terveysalan lehtori, Sairaanhoitaja YAMK, AmO, DIAK

Louna Hakkarainen

TaT, VTL, erityisasiantuntija, DIAK

Eveliina Kaukkila

Sosiaalityöntekijä YTM, väitöskirjatutkija, Tuni

Niina Holappa

Projektipäällikkö, restonomi YAMK (hyvinvointiteknologia), Prizztech Oy


Hyvä Ikä -tapahtuma

2.-3.10. Helsingin Messukeskus

Tervetuloa mukaan vanhustyön ja ikääntymisen omaan tapahtumaan. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan ajankohtaisen tiedon ja käytännön ratkaisujen äärelle.

Lue lisää