Siirry sisältöön
Blogi Ammattilainen, ethän huomaamattasi kaapita sateenkaarisenioria?
Artikkeli

Ammattilainen, ethän huomaamattasi kaapita sateenkaarisenioria?

Julkaistu

6.9.2024

Normit tekevät sateenkaariseniorit näkymättömiksi ja vain normeja aktiivisesti rikkomalla luodaan jokaiselle tilaa ikääntyä yhdenvertaisesti ja elää omannäköistä elämää ylpeydellä myös vanhempana.

Eräässä sateenkaarisenioreiden tilaisuudessa tuli puheeksi sateenkaarisenioreiden väsymys ammattilaisten hetero-oletuksia ja siitä johtuvaa toistuvaa ”kaapista ulostuloa” eli omasta identiteetistään kertomista kohtaan. Hetero-oletuksella tarkoitetaan sitä, että jokaisen henkilön oletetaan automaattisesti olevan hetero, ja se on yksi esimerkki heteronormatiivisesta ajattelutavasta.

Normit ovat yhteiskunnan tai yhteisön jakamia kirjaamattomia sääntöjä ja näkemyksiä siitä, miten ihmisten tulisi elää, käyttäytyä ja toimia erilaisissa tilanteissa. Sosiaaliset normit ohjaavat muun muassa ajatteluamme, käytöstämme, pukeutumistamme ja ihmissuhteitamme. Normeihin mahtuva henkilö ei välttämättä tule huomanneeksi ympäröiviä normeja, kun taas normeihin mahtumaton voi kohdata monia seurauksia normien rikkomisesta, kuten ulossulkemista, kiusaamista ja syrjintää sekä vakavimmillaan väkivaltaa.

Normit vahvistavat sateenkaarisenioreiden näkymättömyyttä

Ammattilaisten normittava toiminta tapahtuu usein tiedostamatta, nopeasti ohikiitävissä hetkissä, kuten kysymällä miesasiakkaalta ”voiko vaimosi olla apuna kotona?” tai päättelemällä puhelimessa henkilön äänen perusteella onko kyseessä mies vai nainen – ja ylipäänsä olettamalla, että henkilö voisi olla vain joko mies tai nainen. Normit vahvistavat sateenkaarisenioreiden näkymättömyyttä, heikentävät kohdatuksi tulemisen kokemusta ja luovat ulkopuolisuuden ja turvattomuuden kokemuksia.

Sateenkaariseniorit ovat eläneet ajassa, jolloin yhteiskunta leimasi heidät rikollisiksi ja sairaiksi ja halusi piilottaa näkymättömiin. Onkin siis täysin ymmärrettävää, että sateenkaarisenioreita kyllästyttää kuulla hetero-oletuksia vielä vuonna 2024. On tärkeää huomata, että nämä turhautumisen kokemukset voivat johtaa myös siihen, ettei sateenkaariseniori jaksa enää korjata väärää olettamaa ja kokee helpommaksi jäädä kaappiin. Tällöin sateenkaariseniorin elämästä ja arjen todellisuudesta värittyy vajavainen kuva ammattilaiselle.

Suomalaisen selvityksen mukaan vanhustyön ammattilaisilla saattaa usein olla käsitys, ettei heidän asiakkaissaan olisi sateenkaarisenioreita (Irni & Wickman, 2011). Uskaltaisin kuitenkin väittää, että sateenkaarisenioreita on kaikkien palveluiden asiakkaina. Entä jos kysymys onkin siitä, ettei sateenkaariseniorit koe oloaan turvalliseksi tulla kaapista ulos? Euroopan unionin perusoikeusviraston kyselytutkimuksen (2023) mukaan 58 prosenttia suomalaisista sateenkaarisenioreista ei ole avoimia identiteetistään terveydenhuollon henkilökunnalle tai on kertonut siitä vain muutamalle heistä. Syitä korkealle luvulle on varmasti monia, mutta uskon normien ohjaamalla vuorovaikutuksella olevan osuutensa.

Normitietoisuus edistää yhdenvertaisuutta

Hyvä uutinen on, että normit ovat rikottavissa! Yhdenvertaisuuden edistäminen ei vaadi aina suuria resursseja, vaan normitietoisella työotteella ja sensitiivisellä kohtaamisella voidaan luoda jokaiselle tilaa elää ja vanheta omana itsenään. Kysymällä ”voiko puolisosi tai läheisesi olla apuna kotona?” jätämme sateenkaariseniorille itselleen tilaa ja mahdollisuuden määrittää puolisonsa sukupuolen tai toisaalta kuka omassa elämässä ylipäänsä on se tärkeä lähimmäinen. Yhdenvertaisuuden edistäminen on keveimmillään pieniä arjen tekoja, joilla voi olla suuria vaikutuksia kohtaamisen ja asiakassuhteen kululle ja lopputulokselle.

Myös sateenkaarisenioreiden keskustelussa oli onnellinen loppu. Yksi sateenkaarisenioreista oli sanonut ammattilaiselle, että huomasiko hän, mitä hän tuli juuri tehneeksi kysymällä vaimosta, kun hänellä itseasiassa on aviomies. Ammattilainen oli pahoitellut, todennut toimineensa tilanteessa huonosti ja kertonut jatkossa muuttavansa toimintaansa, jonka jälkeen kohtaaminen oli jatkunut hyvässä hengessä eteenpäin. Me kaikki teemme oletuksia, tärkeää onkin oppia tunnistamaan ne, ryhtyä tietoisesti purkamaan niitä sekä pahoitella, jos huomaa toimineensa väärin. Normit muuttuvat, jos muutamme niitä!

Suvi Kehälinna

MSc, sosionomi AMK

Vanhustyön keskusliiton Sateenkaariseniorit näkyviksi -hankkeen vastaava projektikoordinaattori ja yksi Sateenkaariseniorit ry:n perustajajäsenistä.


Tule messuosastolle torstaina 3.10. klo 12:30–13:30 kuuntelemaan ja keskustelemaan Sateenkaariseniorit näkyviksi -hankkeen Suvi Kehälinnan ja Laura Väihkösen kanssa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ikääntymisestä.


Hyvä Ikä -tapahtuma

2.-3.10. Helsingin Messukeskus

Tervetuloa mukaan vanhustyön ja ikääntymisen omaan tapahtumaan. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan ajankohtaisen tiedon ja käytännön ratkaisujen äärelle.

Lue lisää