Skip to content

Hyvä Ikä -blogi

 

2.5.2024

Kuvassa tilanne, missä 2 hoitajaa avustaa ikääntynyttä miestä. Tilanteessa hyvä tuuli, kaikilla hymy kasvoilla.

Toimintatapoja kehittämällä hyvinvoiva henkilöstö ja asiakkaat

Olen kouluttanut ja juurruttanut kinestetiikkaa Suomessa vuodesta 1997 alkaen, mutta jo vuodesta 1994 lähtien kinestetiikan voimavaralähtöisen toimintamallin kehittäminen on ollut sydämeni asia. Olen työskennellyt sairaanhoitajana, kinestetiikkakouluttajana ja tutkijana hoitotyössä Suomessa ja Sveitsissä yli neljänkymmenen vuoden ajan.

Mitä kinestetiikka on?

Kinestetiikka on kuntoutumista ja toimintakykyä edistävä toimintamalli, jonka avulla työtapoja pyritään kehittämään niin, että mahdollistetaan asiakkaiden, ammattihenkilöstön, omaishoitajien ja läheisten voimavarojen paras mahdollinen hyödyntäminen päivittäisissä hoito- ja avustamistilanteissa.

Kinestetiikan tavoitteena on ylläpitää ja edistää asiakkaiden toimintakykyä ja kuntoutumista sekä henkilöstön ja omaishoitajien fyysistä ja psyykkistä työhyvinvointia.

Kinestetiikka Suomessa

Suomessa kinestetiikkaa edistämään on perustettu Suomen Kinestetiikkayhdistys, joka valtuuttaa kinestetiikkakouluttajat ja -tutorit. Suomessa toimii tällä hetkellä 43 kinestetiikkakouluttajaa ja yli sata kinestetiikkatutoria. Kinestetiikkaan on Suomessa kaikkiaan jo koulutettu yli 23 000 hoitotyöntekijää ja terapeuttia.

Ympäri Suomea on 14 kinestetiikan laatusertifioitua sote-alan palveluita tarjoavaa yksikköä; näistä kahdeksan keskittyy ikäihmisten hoivaan tai kuntoutukseen. Toimintatapojen uudistaminen on näissä yksiköissä lisännyt henkilöstön työn merkityksellisyyttä, vähentänyt tuki- ja liikuntaelinten sairauksia, lisännyt työpaikkojen vetovoimaa ja pitovoimaa sekä parantanut asiakkaiden toimintakykyä ja kuntoutumista.

Kinestetiikan laatuyksiköt Suomessa.

Kuvassa ollaan vuoteen äärellä, keskustelussa mukana mies pyörätuolissa, hymyilevä nainen hänen vierellään sekä hoitaja häntä vastapäätä.

Miksi kinestetiikkaa tarvitaan?

Sote-uudistuksen myötä henkilöstö tarvitsee työvälineitä, jotta laadukas hoito ja työhyvinvointi voidaan taata. Kinestetiikka tarjoaa välineitä, joilla tähän tarpeeseen voidaan vastata. Kinestetiikalla voidaan myös edistää hoitoalan veto- ja pitovoimaisuutta.

Lue Suomen Kinestetiikkayhdistyksen avoin kirje hyvinvointialueiden päättäjille, työntekijöille ja asiakkaille.

Tarvitsemme jatkuvasti uusia kollegoita, joilla on hyvä asenne ja taidot kuntoutumista ja toimintakykyä edistävässä hoitotyössä. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto uudistuu tämän vuoden elokuussa, ja kinestetiikan periaatteita on sisällytetty mukaan uudistetun tutkinnon perusteisiin. Työelämän kinestetiikkaosaaminen tukee uusia alan ammattilaisia etenkin alkuvaiheessa. Kinestetiikan avulla voimme edistää uusien ammattilaisten saamista ja jäämistä työelämään.

Toivotan teidät kaikki Hyvä Ikä -tapahtumaan kuulemaan, millaisia mahdollisuuksia kinestetiikka tarjoaa hoitoalalle. Tarjoamme sekä käytännön esimerkkejä että tutkimustietoa kinestetiikan hyödyistä.

Kannattaa tutustua myös kattaviin Suomen Kinestetiikkayhdistyksen verkkosivuihin.

Väitän kinestetiikan vaikuttavan positiivisesti niin asiakkaisiin kuin henkilöstöönkin.

Virpi Hantikainen, Suomen Kinestetiikkayhdistys

Virpi Hantikainen
esh, TtT, dosentti
kinestetiikkakouluttaja
Suomen Kinestetiikkayhdistys ry:n puheenjohtaja

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta lisää
Hyvä Ikä -tapahtumaan 2.-3.10. Helsingin Messukeskukseen

Tapaat Suomen Kinestetiikkayhdistyksen messuosastolla 5a65

Virpi Hantikaisen puheenvuorot
Kinestetiikka: Toimintatapoja kehittämällä hyvinvoiva henkilöstö ja asiakkaat
”Pienikin voimavara on mahdollisuus”

  • Ke 2.10. klo 15.00 Fysioterapia & Kuntoutus -lava
  • To 3.10. klo 10.30 Hyvä Ikä -lava

 

Blogin etusivulle

Hyvä Ikä -tapahtuman ohjelma

Tapahtuman etusivulle